112 Ambulans Şoförlerinin 12/36 Çalıştırılması İş Barışını Bozuyor

112 Ambulans Şoförlerinin 12/36 Çalıştırılması İş Barışını Bozuyor

Ambulans Şoförlerinin 12/36 çalışmaları iş huzurunu ve bütünlüğünü bozmaktadır. Sağlık İşçileri Sendikası olarak, iş kolumuzda ki çalışanların çalışma huzurlarının kaçırılmasını ve iş barışının bozulmasını doğru bulmuyoruz.

Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu “Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik” gereğince 112 ambulans şoförlerinin 12/36 çalışmaları uygun görülmüştür.

Çalışanların her daim yanında ve onların içinden gelen bir sendika olarak, Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu bu yönetmelik, ne yazık ki iş barışını ve ekip bütünlüğünü bozmaktadır. 

Sağlık İşçileri Sendikası olarak çalışandan yana bir duruş sergileyerek; doğru olduğuna inandıklarımızı her platformda dile getirdik. 23 Ağustos 2017 tarihli 2840 sayılı yazımızla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na müracaatta bulunarak uygulamaya konulan 112 Ambulans Şoförlerinin 12/36 sistemine göre vardiyalı çalıştırılmalarının yanlış olduğunu, bu uygulamaların büyük sıkıntılara yol açacağını belirttik.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına uygulama sonucunda çalışanların karşılaşacağı sıkıntıları şöyle sıraladık:

- Gece saatlerindeki nöbet değişimi nedeniyle oluşan ulaşım problemleri;

- Gece nöbet değişimi saatinin iş gereği uzaması neticesinde fazla mesai hesabı ve ödemeleri;

- Kadın çalışanlarımızın gece geç saatte çıkmaları halinde karşılaşabilecekleri tehlikeler;

-  Ambulans Şoförlerinin 12/36 çalışma sisteminde nöbet değişimlerinde gerek çalışan personelinin gerekse hizmet bekleyen vatandaşın mağduriyeti ne sebep olacaktır;

- 112’nin İşçi Ambulans Şoförleri 12/36 çalışma sisteminde çalıştırılırken, aynı görevi yapan memur ve sağlıkçı şoförler 24 saat çalıştırılmaktadır. Bu durum personel arasında iş barışının bozulmasına sebep olacaktır; 

- 112 Ambulans şoförlerinin 12/36 yani vardiyalı pastalar sisteminde çalışması ekip bütünlüğünün bozulmasına sebep olacaktır;  

- Bu sistemde çalışacak olan 112 Ambulans şoförlerinin yol ve yemek giderlerinin ikiye katlanmasına sebep olacaktır. 

 

- Özellikle metropol şehirlerde yoğun trafik saatlerinde nöbetin bitimine az bir süre kala çıktıkları acil ve nakil vakalar sebebiyle mesai saatleri uzamaktadır ve dinlenme sürelerinde zorunlu eksilmeler yaşanmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan bütün bu sebepler göz önünde bulundurularak uygulamaya konulan bu yönetmeliğin bir an önce kaldırılmasını 23 Ağustos 2017 tarihli 2840 sayılı yazımızla talep ettik.

Bakanlığın tarafımıza cevaben 41515606-209.01.01-E.79464 sayılı 27.09.2017 tarihli yazısıyla “4857 sayılı İş Kanunun çalışma süresini düzenleyen 63 maddesinde belirtilen ‘Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, iş yerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir’.” hükmü tarafımıza iletilmiştir.

Sağlık İşçileri Sendikası olarak, Sağlık Bakanlığımızdan 112 Ambulans şoförlerine uygulanan 12/36 sisteminden bir an önce vaz geçilmesini talep ediyoruz. Çalışanlarında özellikle bilmesini isteriz ki iş barışını bozacak her türlü uygulamanın karşısında olacağız.

Konuyla ilgili olarak en üst mercilerde ısrarlı takibimiz sonuç alıncaya kadar devam edecektir.