TÜRK-İŞ KAMU KOORDİNASYON KURULU TOPLANDI

TÜRK-İŞ KAMU KOORDİNASYON KURULU TOPLANDI

TÜRK-İŞ Kamu Koordinasyon Kurulu, kamuda yaklaşık 700 bin işçinin ücretlerine 2023-2025 dönemindeki zammın belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüne dair taleplerini belirlemek için toplandı.

TÜRK-İŞ görüşmeler öncesinde konfederasyon bünyesinde oluşturduğu Kamu Koordinasyon Kurulu 17 Ocak 2023 Salı günü saat 10:30’da TÜRK-İŞ Genel Merkezi’nde toplandı.

Konfederasyon Genel Merkezinde TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY’ ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya, Kurul başkanlığını yürüten TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreter Ramazan AĞAR ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp ALEMDAR ile üye sendikaların yöneticileri katıldı.

Tüm sendikaların görüş ve önerilerinin dinlendiği toplantıda; taban ücret, zam oranı, refah payı, kamudaki taşeron işçiler ve geçici işçilerin durumu ile sosyal haklar konuları masaya yatırıldı.

Kamuda üyesi bulunan TÜRK-İŞ'e bağlı 15 sendikanın yetki tespit süreçlerini tamamlamasının ardından yaklaşık 700 bin işçinin 2023-2025 dönemindeki ücret zammı ve sosyal hakları içeren talepleri oluşturulacak. Taleplerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulmasıyla Çerçeve Protokol kapsamında pazarlık süreci başlayacak.

TÜRK-İŞ ve Hükümet arasında yapılan görüşmeler sonrası “Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü” imzalanmakta ve toplu iş sözleşmeleri bu doğrultuda sonuçlanmaktadır.

“İlk Protokol” yürürlük başlangıç süreleri 1989 yılı olan kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri için 17 Mayıs 1989 günü yapılmıştır. Benzeri bir protokol yürürlük başlangıç süresi 1990 yılı olan kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri için de 12 Haziran 1990 günü yapılmıştır. 1991 yılından başlayarak her iki yılda bir (1997 yılı hariç) olmak üzere ‘Çerçeve Protokol’ imzalanmıştır. 1989-2021 dönemi itibariyle toplam 17 Protokol mevcuttur.

Fotoğraflar