TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ERGÜN ATALAY: “TAŞERON VE GEÇİCİ İŞÇİLİK PROBLEMİ KÖKTEN ÇÖZÜLMELİ”

TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ERGÜN ATALAY: “TAŞERON VE GEÇİCİ İŞÇİLİK PROBLEMİ KÖKTEN ÇÖZÜLMELİ”

Genel Başkan Ergün Atalay, TÜRK-İŞ Genel Merkezi’nde kamu koordinasyon kurulu üyeleri ile birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıya Genel Başkanımız Hakan Toy’da katıldı.

Konfederasyon bünyesinde oluşturulan Kamu Koordinasyon Kurulu, 02 Şubat 2023 Perşembe günü saat 10:30’da TÜRK-İŞ Genel Merkezi’nde toplandı. Toplantıya, Kurul başkanlığını yürüten TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar ile üye sendikaların yöneticileri katıldı. Toplantının başlangıcında Genel Başkan Ergün Atalay, basın toplantısı gerçekleştirdi.

Atalay, TÜRK-İŞ'in genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündemlerinde kamu toplu iş sözleşmeleri ile taşeron ve geçici işçilik konuları olduğunu söyledi. Atalay, kamuda çalışan 700 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesine ilişkin çalışmanın bitmek üzere olduğunu söyleyerek, "Aşağı yukarı 18’e yakın madde var. Arkadaşlar son şeklini bugün verecekler. Hafta başında da arkadaşlarımız yaptığı görüşmelerin sonuçlarını bakanlığa teslim edecekler" dedi.

Genel Başkan Atalay, kamu toplu iş sözleşmeleri ile ilgili HAK-İŞ Konfederasyonu ile de görüşme yaptıklarını belirterek, "Şu anda 700 bine yakın kamu sözleşmesinin bir an evvel bitmesiyle ilgili arkadaşlarımız çalışma yapıyor. İşçinin de talebi bizim de talebimiz, seçim sathına girmeden kamu sözleşmelerini bitirmek. Kamu sözleşmelerinde gündemde taban ücretleriyle ilgili iyileştirme var, refah payı var, ilk 6 ayla ilgili talep edilecek zam var, sosyal yardımlar var, fazla çalışma ücretleri var, hizmet zammı var. Aşağı yukarı 18’e yakın madde var. Arkadaşlar son şeklini bugün verecekler. Hafta başında da arkadaşlarımız yaptığı görüşmelerin sonuçlarını bakanlığa teslim edecekler" diye konuştu.

“GEÇİCİ VE TAŞERON İŞÇİ MESELESİ ÜLKE GÜNDEMİNDEN KALKMALI”

Kamu sözleşmesinin dışında taşeron ve geçici işçi meselesi gündemlerinde olduğunu belirten Atalay, "Şu an önümüzde geçici işçi sorunu var. Sayın bakanımız bununla ilgili açıklama yapıyor, diyor ki 'Bunu halledeceğim'. Ben TÜRK-İŞ başkanı olarak bu işi hallolmuş, bitmiş olarak görüyorum çünkü devletin bakanı açıklıyor, 'Bu mesele hallolacak' diye. Bir an evvel geçici işçi ile ilgili bu mesele ülke gündemine getirilip gündemden düşürülsün. Onun dışında taşeron işçilerimiz var. 'Taşeron' iyi bir laf değildir. 'Taşeron' lafından ne ben hoşlanıyorum ne de taşeronlar hoşlanıyor. Bu konu ülke gündeminden çıksın, Kitlerin tamamını, taşeron işçilerin tamamını hiç kimse kalmadan, bu meselenin ülke gündeminden kalkmasını talep ediyoruz. Biz bu sözleşme kadar, taşeron işçileri de önemsediğimiz için bu konuyu gündeme getiriyoruz. Taşeronların tamamını üyem olarak görüyorum, onların meselesini gündeme getirmeye gayret sarf ediyorum. Bu mesele ülke gündeminden çıksın hallolsun" diye konuştu.

İktidar ve muhalefetin sermaye karşısında emeği korumak zorunda olduğunu ifade eden Atalay, "Bu ülkede 17 milyon işçiyiz. Örgütlü işçi yüzde 14'tür. Yani her 100 kişiden 86'sı örgütsüz. Bu, kabul edilebilir bir tablo değil." ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatının "sendikaların kırmızı çizgisi" olduğunun altını çizen Atalay, işverenler dışında herkesin kıdem tazminatı ve örgütlenmeye ihtiyacı olduğunu belirtti.

Fotoğraflar