Başkanlarımız, Çalışanların Sıkıntılarını Bakan Yardımcısı Güven’e İlettiler

Başkanlarımız, Çalışanların Sıkıntılarını Bakan Yardımcısı Güven’e İlettiler

Genel Başkanımız Hakan Toy ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven’i makamında ziyaret ederek, çalışanların sıkıntılarını ilettiler.

Genel Başkanımız Hakan Toy, Genel Teşkilatlanma ve Eğitim Sekreterimiz Osman Çavuş, Genel Mali Sekreterimiz Doğan Alıç, Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Demirci ve Hukuk Müşavirimiz Kadir Atıcı, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven’i makamında ziyaret ederek iş kolumuzdaki işçilerin sıkıntı ve taleplerini ilettiler.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Bakan Yardımcısı Muhammet Güven, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasının, Sağlık ve Sosyal Hizmetler İş koluna 60 yıldan beri büyük katkıları olduğunu vurgulayarak Sağlık-İş’in çalışanlar için büyük mücadeleler verdiğinin unutulmaması gerektiğini ifade etti. Bakan Yardımcısı Güven, Sağlık-İş’in Kurucusu Mustafa Başoğlu’na atıfta bulunarak, Türkiye’de gerçek sendikacılık yapanlardan biri olduğunu ve sendikacılığın duayeni olduğunu söyledi. 

Bakan Yardımcısı Muhammet Güven, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy’un çalışanların sıkıntılarını ve sendika olarak çözüm önerilerini kendisine sunduğunu dile getirerek, Sağlık-İş’in değerlerinden hiçbir şey kaybetmediğini, çalışanlar için her zaman ki gibi sorunun kaynağını bulup çözüm önerisini de sunan gerçek sendikacılar olduklarını dile getirdi. 

Misafirperverliği ve kendilerini güler yüzle karşıladığı için Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven’e teşekkür eden Genel Başkanımız Hakan Toy, Türkiye Sağlık İş Sendikasının kuruluşundan bu yana milleti, devleti ve işçi hakları için mücadele verdiğine belirtti.

Genel Başkanımız Hakan Toy, “Bizim sendikamız 1961 yılında Mustafa Başoğlu ve dava arkadaşlarının büyük mücadeleleri ve emekleri üzerine kurulmuş. Mustafa Başoğlu 28 Şubat’ta cuntacıların karşısında nasıl dik durduysa, bizde onun izinden giderek 15 Temmuzda bütün teşkilat olarak meydanlarda hainlere karşı dik durduk. Vatanımızın ve milletimizin birliğini ve bütünlüğünü bozdurmadık.” dedi.

“112 Ambulans Şoförlerinin Çalışma Saatleri Düzenlensin”

Yaklaşık 60 yıldır ülke ve işçi için mücadele ettiklerini söyleyen Genel Başkanımız Hakan Toy, “Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak biz iş kolumuzdaki işçileri sürekli ziyaret ediyor onların sıkıntı ve taleplerini dinliyoruz. Onların bizden en büyük talebi seslerini size duyurmamızı istiyorlar. Bizde sizin işçilerimizin sesine kulak vereceğinizi canı gönülden biliyoruz. Sağlık Bakanlığında 112’deki çalışan ambulans şoförlerinin çalışma saatlerinde farklılık var. Bu farklılık iş barışını bozuyor. 657’ye tabii devlet memurlarının çalışma koşulları ve çalışma saatleriyle, 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçiler çalışma saatleri bir birinden farklı. 657’ye tabii çalışan ambulans şoförleri 24/72 çalışırken, 696 Sayılı KHK ya tabii işçiler 11 saatin üstünde çalışamıyorlar. Aynı koltukta, aynı direksiyonda çalışmalarına rağmen ücretleri ve sosyal hakları farklı. Biz bunun yanlış olduğuna inanıyoruz. Bunun düzeltilmesini talep ediyoruz. Özellikle 112 ambulans şoförleriyle ilgili bir iş barışının dengelenmediğini düşünüyoruz. Memur arkadaşlarımız kendi yasalarında çalışma usulleri olmadığı için 24/72 çalışabiliyorlar ama işçilerimizin çalışma koşulları iş kanununda belirttiği gibi günlük 11 saatten fazla çalıştırılamaz ibaresinden dolayı bir mağduriyet yaşıyor. Biz, aynı şekilde memur neyse işçinin de aynı şekilde çalışmasını istiyoruz. 24/72 olması bizim temennimizdir.” diye konuştu.

“Hastanelerdeki İş Kolu Kargaşası Giderilmeli”

Sağlık Bakanlığı bünyesinde iş kolu sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Genel Başkanımız Hakan Toy, “Eskiden hastaneye gittiğin zaman ilk karşılaştığımız güvenlik görevlisi arkadaşımızdan, başhekimliğe kadar çalışan herkes hastaya hizmet ettiği için sağlık çalışanı sayılıyordu. Şuan ne yazık ki durum öyle değil. Acile girdiğinizde temizlik yapan veya hastayı karşılayan işçilerimizin iş kolları enerji iş kolunda görünüyor. Hastahanede çalışanların iş kolları genel işlere, büroya hatta metal iş kolunda çıkanları bile görüyoruz. Düşünün bir hastanede iş kollarından kaynaklı 7-8 tane sendika var. Bu hem iş barışını bozuyor, hem de oradaki düzeni bozuyor. Hastane çalışanlarının hepsi hastaya hizmet ediyorsa iş kolunun 17 No’lu Sağlık ve Sosyal Hizmet olması gerektiğine inanıyoruz. Son çıkan KHK’yla 2020’de düzeleceğine yönelik bilgiler aldık. Bize göre 2020’ye kadar beklemeye gerek yok. Hem mevcut olan toplu sözleşmeden yararlanma adına avantajlı olacaktır hem de 2020’ye kadar beklemenin bir mantığının olmadığını düşünüyorum. Çünkü gerçekten işçi çok mağdur durumda bunun için sizden düzenleme istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Enflasyon Karşısında İşçilerimizin Aldığı Zam Eridi”

Genel Başkanımız Hakan Toy, 2019’da açıklanan asgari ücretin 2 bin 558 lira brüt, 2 bin 20 lira da net ücret olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: 

“Gerçekten son zamanlarda asgari ücrete yapılan en büyük zamlardan bir tanesi. Yeterli mi? Asla yeterli değil. 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen arkadaşlarımız yüzde 4 zam almaktadırlar. Yıllık enflasyon bazında düşünürsek, bu zam maaşlara tamamen yansımadı ve eridi gitti. Ücretlerin yaşanabilir seviyeye taşınmasını sizden talep ediyoruz” 

“Hak edene Hak Ettiği Ücretin Ödenmesini Talep Ediyoruz”

Genel Başkanımız Hakan Toy, “Taşeron uygulamasından 4/ D kadrosuna geçenleri zarara uğratan yüzdelik dilimler için sizden bir talebimiz daha var. Bu arkadaşlarımızın ihale şartnamelerinde işçilerin kendi arasında da çeşitlilik olduğu gibi maaşlarında da çok farklılık var. İhale şartnamelerinde A iş yeri kişiye asgari ücretin %10-20-30 yüzde 300’üne kadar veren iş yerleri var kamu ihale kanununa göre fakat kadroya geçtikten sonra bu yüzdelik dilimler tamamen iptal oldu. 2 Nisan’da almış oldukları brüt çıplak ücretlerini yüzdelik dilimleri eklenerek yapılan asgari ücret komisyonuyla ilgili yapılan rakamsal değerin altında kaldığı için bu rakamların hepsi şu anda ödenmeme durumuna geldi. Yine sendikamız, Sağlık ve Sosyal Hizmetler İş Kolundaki işçiler adına haksızlık olduğunu düşünerek 696 sayılı KHK ile kadroya geçen arkadaşlarımız ihale şartnamesine, mesleğine, diplomasına göre veya risk birimine göre farklı farklı ücret alıyorlardı. Bunlar tamamen iptal olarak iş barışı bozuldu. Hem de yıllarca okuyup hizmet eden ülkemizin belirli seviyelerine gelen, gerçekten kaliteli personellerimizin aldıkları yüzdelik dilim asgari ücretin altında kaldığı için bu ücretlerden mahrum kaldılar. Dolayısıyla sendika olarak bu konuda da sizden yardım bekliyoruz.” şeklinde dile getirdi.

“4/ D Kadrosuna Geçenler Toplu İş Sözleşmesinden Yararlansın”

Hakan Toy, “696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerimiz 2020’ ye kadar ne yazık ki Toplu İş Sözleşmesinden yararlanamayacaklar. Fakat artan enflasyon farkları ve aynı işi yapan iki insan arasındaki ücret farkı sizin de takdir edeceğiniz gibi iş barışını bozuyor. Biz 4/D li çalışanların da Toplu İş Sözleşmesinden yararlanmasını ve mağduriyetlerin giderilmesini sizden talep ediyoruz.” diye konuştu.

Genel Başkanımızı dikkatli bir şekilde dinleyip not alan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, Başkanın önerilerinin kendileri için önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: 

“112 ambulans şoförleri konusunda sizlerle aynı fikirdeyim. İş barışını ve iş akışını bozan bir durum. Bu konuyla ilgili gereken adımları atacağım. Yapılması gereken konular üzerinde çalışacağım. Anlatmış olduğunuz diğer konularda sizin de bildiğiniz gibi kanun değişikliği isteyen konular. Bu hususta sizlerle el ele verelim ve işçilerimizin mağduriyetlerini birlikte giderelim. Ben çalışan herkesin iş yerine huzurla gitmesini isterim.” 

Ziyaretin sonunda Genel Başkanımız Hakan Toy, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven’e sendikamızın armasının da bulunduğu kristal Türk Bayrağı hediye etti. 

Fotoğraflar