Hakan Toy: Sendikal Özgürlüğe Karşı; Yapılan Baskıları Kınıyor ve Lanetliyoruz

Hakan Toy: Sendikal Özgürlüğe Karşı; Yapılan Baskıları Kınıyor ve Lanetliyoruz

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, “Anayasada belirtilen sendikal özgürlüğe karşı yapılan baskıları lanetliyor ve kınıyoruz” dedi.

Anayasanın çalışanlara sendikal özgürlük hakkı tanıdığına vurgu yapan Genel Başkanı Hakan Toy, Uşak’a bağlı Sivaslı İlçesi Devlet Hastanesi’ nde çalışan üyelerine mesai saatleri içerisinde dışarıdan gelen başka bir sendika temsilcisinin yapmış olduğu darp, ağır küfür ve hakaretleri kınadıklarını söyledi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ve İzmir Şube Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte, Uşak’a bağlı Sivaslı İlçesi Devlet Hastanesi’ nde çalışan üyelerine yönelik yapılan haksızlığa karşı hastane önünde basın açıklaması düzenlediler.

Hakan Toy, her şeyden önce bir sağlık çalışanına mesai saatleri içerisinde yapılan her türlü saldırının suç olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu gün çalışanlarımıza müjdeli bir haber vermek için burada toplanmak isterdik ama maalesef burada yaşanan Sivaslı Devlet Hastanesi’nde yaşanan üzücü bir olaya tepkimizi göstermek için buradayız. 16 Mayıs günü İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Yılmaz Görgülü, mesai saatleri içerisinde, görevi başındayken hastane dışından gelen, Hak-İŞ Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikası Uşak İl Başkanı Recep Sorkun tarafından darp edilmiş, ağır küfürlere maruz kalmış ve hakarete uğramıştır. Olayı incelediğimizde Anayasanın 51. Maddesinde belirtildiği sendikal özgürlüğe apaçık müdahale görülmektedir. Hizmet-İş Sendikası Uşak İl Başkanı Recep Sorkun, Sivaslı Devlet Hastanesi’ nde ve Uşak’ da neden bizim aleyhimize çalışıyorsun ve neden üyelerimizi istifa ettirerek Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasına üye yapıyorsun diye Sendikamızın İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve Uşak temsilcisi Yılmaz Görgülü’ ye ağza alınmayacak küfürler ederek darp etmiştir. Biz bunu şiddetle kınıyoruz. Hastane çalışanına sahip çıkmayan Hastane Müdürünü de kınıyoruz.”

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, “Bizler sendikacıyız ve idarecilerimizden sadece adil bir şekilde işlerini yapmalarını istiyoruz. Sendika ve her hangi bir ayrım gözetmeden çalışanlarına sahip çıkmalarını istiyoruz. Anayasamız çalışanlara, Anayasanın 51. Maddesi gereği istediği sendikaya üye olmaya veya istediği anda sendikadan ayrılma hakkı vermiştir. Bunu ne sendikacı, ne idareci, nede siyasetçi çalışanın bu hakkına müdahale edemez, elinden de alamaz. Aynı zamanda TCK’nın 118. Maddesinde de bu cürümleri gerçekleştirenler için de cezai müeyyideler açıkça belirtilmiştir.” diye konuştu.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak sonuna kadar bu işin takipçisi olacaklarını belirten Toy, “Kardeşlerimize sahip çıkacağız. Sonuna kadar Yılmaz Görgülü’ nün ve tüm üyelerimizin yanında olacağız. Hastanelerde idareci ve sendikacı el ele vererek bizim üyelerimiz istifa ettiriliyorsa burada sistemli bir baskı vardır. Malum Sendika ve Konfederasyon Başkanı son günlerde Televizyonlara ve yayın organlarına çıkıp üyelerimiz istifa ettiriliyor çığlığı atmaktadır. Oysa bunlar geçmişe baksınlar. Zorla baskıyla üye yaptıkları çalışanlar baskıdan kurtuldukları için kendilerinden istifa ediyorlar. Bunu hazmedemeyen sendikacı parçacıkları da istifa eden üyeye ve bizim temsilcimize saldırmaktadır. Atalarımızın bir sözü var. Kendi kabahatlerini çuvala basarlar, başkalarının küçük kusurlarını duvara asarlar diye. Bu malum sendikada şuanda bunu yapıyor.” şeklinde konuştu.

Hakan Toy, “Biz sendika olarak bu ülke hepimizindir diyoruz. Bu ülkeye önce bizler sahip çıkacağız diyoruz. Bizler birer Sivil Toplum örgütüyüz. Buradaki huzursuzluğu ve iş barışını bozucu hareketlere karşı öncelikle biz tavrımızı koyarız. Biz idarecilerimizden ve siyasetçilerimizden istediğimiz bırakın herkes kendi işini yapsın. Sendikacılık yapmak isteyen sendikacılık yapsın. İdareci idareciliğini yapsın. Üyelerimiz rahat bırakılsın, çalışanlarımız özgürce istedikleri sendikaya üye olmalarının önü açılsın. Sendikal baskıyı kim yaparsa yapsın haksızlık ve zulüm yapmış olur. Haksızlık karşısında susanda dilsiz şeytandır. Biz bugün onun için buradayız. Yaşanan haksızlık karşısında dilsiz şeytan olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak, çözümsüzlük yerine çözüm istediklerini belirten Toy, şunları söyledi:

“Huzursuzluk yerine, iş barışı ve huzur istiyoruz. Çatışma ve kavga yerine iş barışı istiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Bizim isteğimiz ülkemizin, iş yerlerinin ve çalışanların menfaatinedir. Bizim istediklerimiz sadece kutuplaşmadan, ötekileştirmeden nemalanan kişilerin aleyhinedir. Biz her zaman adaletten ve bizimle yola çıkanlardan yana olacağız. Eğilmeyeceğiz, ezilmeyeceğiz ve haklı mücadelemizden yana geri durmayacağız.”

Basın açıklamasına Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Teşkilatlanma ve Eğitim Sekreteri Osman Çavuş, Genel Mali Sekreter Doğan Alıç, Hukuk Müşaviri Kadir Atıcı, İzmir Şube Başkanı Adem Sarıçoban ve Şube Yönetim Kurulu Üyeleri yanı sıra çok sayıda sendikamızın üyesi katıldı. 

Video

Fotoğraflar