Cumhurbaşkanlığının Genelgesine Göre Sağlık Çalışanları 24/72 Çalışma Sistemine Geçmeli

Cumhurbaşkanlığının Genelgesine Göre Sağlık Çalışanları 24/72 Çalışma Sistemine Geçmeli

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan “COVID – 19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına yönelik İlave Tedbirler” başlıklı genelgeye göre kamuda esnek çalışma sistemini yerinde ve doğru bir yaklaşım olarak görüyoruz. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak da destekliyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Sağlık Bakanımızdan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak sağlık çalışanları adına talebimiz, bu zorlu günlerde her türlü fedakârlığı gösteren, virüse karşı en büyük riski alan sağlık çalışanları arasında ki iş barışının sağlanması; çalışma sisteminin daha güvenli ve salgının yayılmasını önlemek için mevcut vardiya sistemi olan 12/36 sisteminden 24/72 vardiya sistemine geçilmesini istiyoruz.

Bütün yetkililer ve uzmanlar televizyonlardan ve Sosyal Medya organlarından insanların izole olmalarını, toplu yerlerden uzak durmalarını öneriyorlar. Fakat bu öneriye ne yazık ki sağlık çalışanları, 12/36 vardiya sistemiyle çalışan ve her türlü riskle karşı karşıya kalan sağlık çalışanları her sabah hastaneye gelmek ve akşamda evlerine dönmek zorundalar. Bu durumda sağlık çalışanlarının toplumdan izole olmaları mümkün değildir. Ayrıca ailelerini de bu durumdan dolayı riske atmaktadırlar.

Özellikle acil servislerde ve 112 çalışanları büyük risk altındalar. Çünkü daha tanısı konmamış veya virüsün belirtisinin ortaya çıktığı hastayla ilk olarak bu çalışanlar yüzleşmektedirler. Bu durumda 112 Acil Yardım Hizmetlerinde görev alan ekipler arasında ne yazık ki vardiya sistemi uyumsuzluğu yaşanmaktadır. Bu birimde bazı çalışanlar 24/72 vardiya sistemine göre çalışırken; bazı çalışanlar ise 12/36 vardiya sistemine göre çalışıyorlar. 12/36 vardiya sistemi iş barışını bozduğu gibi; bu vardiyaya göre çalışanlar toplumdan izole olmadıkları içinde daha fazla risk altına girmektedirler.

Cumhurbaşkanlığımızın yayınladığı genelgeye göre ve yaşanan olağanüstü hâl sona erene kadar. Acil Sağlık Hizmetlerinde görev alan sağlık çalışanlarının vardiya sisteminin 24/72 vardiya sistemine çevrilmesini talep ediyoruz. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak, Sağlık ve Sosyal Hizmetler İş kolu çalışanlarının yanında olacak ve onların yararına olabilecek çalışmaların takipçisi olacağız.