AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİMİZİN UĞRADIĞI HAKSIZLIĞIN GİDERİLMESİ İÇİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTIK

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİMİZİN UĞRADIĞI HAKSIZLIĞIN GİDERİLMESİ İÇİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTIK

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda çalışan işçilerimizin pandemi sürecinde uğradıkları haksızlığın giderilmesi için Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak, hukuki süreç başlattık.

Bütün Dünyayı kasıp kavuran, binlerce insanın ölümüne sebep olan CORONA Virüse karşı Sağlık ve Sosyal Hizmetler İş kolu çalışanları özverili çalışmaları takdire şayandır.  Avrupa ve Amerika’ da sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunda çalışanları pandemi sürecinde kendi sağlıklarını düşünerek görevlerini bıraktılar. Özellikle İtalya ve İspanya’ da Huzur Evlerindeki çalışanlar yaşlıları ölüme terk ettiler. Ne yazık ki bunları üzülerek televizyonlardan izledik.  Oysa ülkemizdeki Sağlık Ve Sosyal Hizmetler İş Kolunda görev yapan işçilerimiz, ise büyük bir özveriyle çalışmaktalar. Huzurevlerinde, Engelli Yaşam Merkezlerinde 14 gün evlerine gitmeden, çalışmaya halen devam etmekteler.

Devam etmekte olan pandemi sürecinde, COVİD - 19 ile mücadele eden ve karantina kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ nın Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde, Engelli Yaşam Merkezlerinde çalışma sistemi değişti. Bu değişim kapsamında işçilerimizin çalışma sistemleri 14 gün boyunca 24 saat çalışma sistemine çevrilmiştir. Yani işçilerimiz, bazı yerlerde 14 gün boyunca çalıştırılıp; 14 gün istirahat ettirildiler. Bazı yerlerde ise 14 gün çalışıp 28 gün istirahat ettiler. Ancak 14 gün boyunca 24 saat çalışmalarına rağmen ücretlerinde her hangi bir değişme olmadı. Artması gereken ücretlerinde aksine eksilmeler oldu.

İşçilerimizden Sendikamıza gelen müracaatlar ve şikâyetler neticesinde Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak, Türkiye’ de ilk ve emsal olacak şekilde Rize Çayeli Kaymakamlığına bağlı Engelli Yaşam Merkezinde çalışan Recep Atiş adına arabulucuya başvurarak fazla mesai, genel tatil, hafta sonu tatili gibi konularda ödenmeyen ücretlerin ödenmesi için talepte bulunduk.

Ayrıca arabulucudan işçilerimizin 24 saat çalışmasına rağmen 11 saat mesai gösterilmesinin eksik olduğunu ve 24 saat boyunca iş yerinde bulunan işçinin 24 saatinin tamamının mesai olarak görülmesi gerektiği; görev yerinde, göreve hazır bulunmakta mesaiden sayılmasını talep ettik.  

İş kanuna göre haftada 6 gün çalışan işçinin 7’ inci gün izin yapması gerektiğini hatırlatarak, haftalık izin kullanmayan işçilerimizin, haftalık izin paralarını, resmi bayramlar ve genel tatillerde de izin kullanmayan işçilerimizin ücretlerinin ödenmesi yönünde talepte bulunduk.