KASIM 2020 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI

KASIM 2020 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.516,67 TL..

  • DAR ve SABİT GELİRLİ KESİMLERİN DAHA FAZLA FEDAKARLIĞA TAKATİ YOK!..
  • DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 2.517 TL, YOKSULLUK SINIRI 8.198 TL
  • MUTFAK ENFLASYONU BİR AYLIK YÜZDE 1,39; ON İKİ AYLIK YÜZDE 19,68 ARTTI 
  • BEKÂR BİR ÇALIŞANIN AYLIK YAŞAM MALİYETİ TUTARI 3.074 TL 

Tüm dünyada yaşanan Korona virüs (Covid-19) salgınının etkisi ekonomik ve sosyal alanda devam etmektedir. Özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartları gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. Çalışanların salgın döneminde karşı karşıya kaldığı düşük gelir, işsizlik, artan enflasyon günlük yaşantıda sıkıntıları artırmaktadır. Yeni normalleşme sonrası yaygınlaşmaya başlayan salgın hastalığa karşı alınan tedbirler, çalışma ve yaşama şartlarında beklenen iyileşmeyi ötelemiştir. Hane gelirlerinde gerileme ve daha fazla borçlanma yaşanmaktadır. Dört kişilik ailenin açlık sınırı asgari ücretin üstünde olmaya devam etmektedir. Ücretli çalışanlar ve emeklilerinin daha fazla fedakârlık yapacak gücü kalmamıştır. 

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) çalışanların geçim şartlarını otuz üç yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yapıp yayımladığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarıyla ortaya koymaktadır. 

TÜRK-İŞ Araştırmasına göre 2020 Kasım ayında; 

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.516,67 TL,  

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8.197,62 TL,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.073,63 TL olmuştur.