FEDAKARLIK YAPMA SIRASI İŞÇİLERDE DEĞİL!

FEDAKARLIK YAPMA SIRASI İŞÇİLERDE DEĞİL!

Asgari ücret tespit komisyonu 2021 yılı asgari ücretini belirlemek üzere görüşmelere 4 Aralık Cuma günü başlıyor. Komisyonda yapılacak görüşmeler milyonlarca işçiyi ilgilendiriyor. Başlayacak görüşmeler için TÜRK-İŞ, HAK-İŞ VE DİSK’in ortak açıklama yapması bekleniyor.

2020 yılı herkes için Covid-19 ve buna bağlı ekonomik krizin gölgesinde geçti. Milyonlarca işçi kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğiyle sefalet ücretine mahkûm edildi. İşçilerin fedakârlık yılı olan 2020 biterken temennimiz yoksulluğun önüne geçecek, insan onuruna yakışır asgari ücret belirlenmesidir.

TÜRK-İŞ tarafından açıklanan Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı asgari ücretin üzerindedir. Kasım ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 2.517 TL olarak açıklanmıştır. Yine dört kişilik bir ailenin gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı ise 8.198 TL olarak açıklanmıştır. Açıklanan açlık ve yoksulluk sınırları göstermektedir ki hanede iki asgari ücretli işçi dahi olsa haneye giren gelir yoksulluk sınırının altında kalmaktadır.

Biz işçiler olarak sosyal devlet olmanın gereğinin yerine getirilmesini, Anayasamızın 55. maddesinde belirtilen “Asgari ücret tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur” hükmünün titizlikle uygulanmasını istiyoruz. İŞÇİLERİN DAHA FAZLA FEDAKARLIK YAPACAK SABRI KALMAMIŞTIR.

Covid-19 sürecinin yarattığı en büyük mağdurlar olan biz işçiler ülke ekonomimizin durma noktasına gelmemesi için hayatlarımız pahasına hastanelerde, fabrikalarda, marketlerde, sokaklarda mal ve hizmet üretimine devam ettik. Bu süreçte çoğumuz ücretsiz izne gönderilirken, çoğumuz Covid-19 sürecinde yaşanan ekonomik kriz ile birlikte işsiz kaldı. Açlık sınırı altında kalan mevcut asgari ücret ile geçimini sağlamakta güçlük çeken ve ek işlerde çalışan işçiler Covid-19 sürecinde ek işlerinden de olmuş, artık bıçak kemiğe dayanmıştır.

GÜN İŞÇİNİN HAKKINI İŞÇİYE TESLİM ETME GÜNÜDÜR!

Türkiye Sağlık-İş Sendikası olarak konfederasyonların yapacağı ortak açıklamaya ilişkin desteğimizi ifade ederken, 2021 yılı için belirlenecek asgari ücretin şimdiden tüm işçi kesimine hayırlı olmasını diliyoruz.

 

                                                                                                                                                         GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU