HAZİRAN 2021 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI

HAZİRAN 2021 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.864,82 TL.

  • ÇALIŞANLARIN SATIN ALMA GÜCÜ GÜNBEGÜN ERİYOR…  
  • DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 2.865 TL, YOKSULLUK SINIRI İSE 9.332 TL
  • MUTFAK ENFLASYONU AYLIK YÜZDE 1,22; YILLIK YÜZDE 18,08 ORANINDA…
  • BEKAR BİR ÇALIŞANIN AYLIK YAŞAM MALİYETİ TUTARI 3.473 TL 

Özellikle gıda fiyatlarında ve genel olarak temel mal ve hizmet ürünlerindeki fiyat artışı, çalışanların ve bir bütün olarak iktisaden dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Gelir artışının sınırlı, elde edilen gelirin de temel ihtiyaçları karşılamaktan uzak olması sonucu yaşam şartları -emekçi kesim için- daha da ağırlaşıyor. 

Pandemi tedbirleri çerçevesinde uygulanan ‘kısmi ve tam kapanma’ dönemleri sonrası gelen ‘kademeli normalleşme’ ile birlikte, aile bütçesinde önemli ağırlığı bulunan gıda fiyatlarındaki artış devam etti. Tarım sektörü uzmanları, gıda fiyatlarındaki artışın sadece tarladan sofraya gelme sürecindeki aracılardan kaynaklanmadığının altını çiziyor. Özellikle gıda dışı maliyetlerdeki yüksek artışın gıda fiyatlarını olumsuz etkilediğine işaret ediliyor. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki yüksek oranlı fark da dikkate alındığında, özellikle gıda fiyatlarındaki artışın bir süre daha devam edeceği ortaya çıkmaktadır.

TÜRK-İŞ Araştırmasının Haziran 2021 ayı sonucuna göre; 

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.864,82 TL,  

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9.331,67 TL,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.473,37 TL oldu.  

DÖKÜMANI İNDİR