SENDİKAMIZIN KURUCU GENEL BAŞKANI BAŞOĞLU’ NU RAHMETLE ANIYORUZ

SENDİKAMIZIN KURUCU GENEL BAŞKANI BAŞOĞLU’ NU RAHMETLE ANIYORUZ

Sağlık ve Sosyal Hizmetler İş Kolu çalışanlarının sendikalaşmasının öncüsü, Sendikal hareketin yeri doldurulamaz abisi, Sendikamızın Kurucu ve Onursal Genel Başkanı merhum Mustafa Başoğlu’ nu vefatının 10’ uncu yılında rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Mustafa Başoğlu, 1960’ lı yıllarda Sağlık ve Sosyal Hizmetler çalışanlarına sendikal faaliyetlerin yasak olduğu; sağlık işçilerinin evlerine gitmeden köle gibi çalıştıkları dönemde, işçi adına ateşten gömlek giymiş, Türkiye’ de Sağlık, Sosyal Hizmetler İş kolunda ilk sendikal hareketi başlatarak Sendikamızı kurmuş ve tarihe damga vurmuş nadir insanlardandır.

Mustafa Başoğlu’nu ve sendikal harekete katkılarını anlatmak hiçbir zaman kolay olmasa da döneminde Hasan Celal Güzel, Yıldırım Koç gibi birçok gazeteci, yazar farklı düşünce çerçevelerinden Başoğlu’ nu ele alıp, onun, insanlık namına duruşunu, inancından asla taviz vermeyişini, işçi arkadaşı için gözünü budaktan sakınmayan, bu uğurda her şeyi göze alan bir sendikal lider olarak anlatmışlardır.

Hasan Celal Güzel, Başoğlu’ nun vefatının ardından 5 Şubat 2012 yılında Sabah Gazetesi köşesinden şunları yazmıştır:

“Mustafa Başoğlu'nun bütün hayatı, inandığı doğruların mücadelesiyle geçti. 28 Şubat Dönemi'nde, tek başına sokaklarda açıklamalar yaptı. O dönem hakkımdaki mahkûmiyet kararı üzerine bana gönderdiği destek mektubunda, "Birçok haksızlık, ancak mücadele ile yenilmiş, birçok hak yine ancak mücadele ile alınmış, korunmuş ve geliştirilmiştir. Eğer mücadele edilemeseydi, insanoğlunun birçok bakımdan gelişerek bugünkü seviyeye ulaşması gerçekleşemezdi" diyordu.

Başoğlu’ nu anlatmak zor olsa da, Sağlık ve Sosyal Hizmetler işçileri için başlatmış olduğu mücadele ve büyük fedakârlıklarıyla bu gün onu anıyor olabilmemiz içimizi ısıtıyor.

Bu fani dünyada, hoş bir seda bırakan Mustafa Başoğlu’ nun aramızdan ayrılışının 10. seneyi devriyesi. Sendikamızın kurulmasında ve bu günlere gelmesinde emek veren ve rahmeti rahmana kavuşan başta Onursal Genel Başkanımız merhum Mustafa Başoğlu’ nu, Savaş Benli’yi, Hasan Hüseyin Koç’ u, Mehmet Ali Tanrıverdi’ yi, Hasan Öztürk’ ü rahmet ve minnetle anıyoruz.

Onlardan almış olduğumuz işçinin emanetini yeni ufuklara ulaşıncaya kadar, yılmadan, yorulmadan, durmadan çalışacak, onların işçi için açmış olduğu bu yolu emaneti emin bir şekilde menzile ulaştıracağız.

                                                                                                                Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası 

                                                                                                                                 Yönetim Kurulu