Erken Tanı Hayat Kurtarır

 Erken Tanı Hayat Kurtarır

1-7 Nisan Kanser Haftası 

Kanser sebebi bilenen ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir hastalık ve halk sağlığı sorunudur. Ayrıca günümüz dünya koşulları içinde kanser hastalığının vaka olarak artmasıyla toplumlarda da aynı oranda ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artışı beklenmektedir. 

Ulusal olarak kanser haftasının belirlenmesi ise; 1956 yılında Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği sayesinde halkı bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık kazandırma amacıyla olmuştur. 1-7 Nisan Kanser Haftası, kanser alanında çalışmaların artmasını sağlayarak bu alanda etkin tedavilerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Günümüzde de erken teşhis ve etkin tedaviyle yenilebilir bir hastalık haline gelmiştir. 

Tabii kanser hastalığının gelişiminde de çevresel ve genetik faktörler söz konusu. %90 çevresel, %10 genetik faktörler etkilidir. Bu da kansere yakalanmak istemiyorsak çevresel faktörlere dikkat etmeliyiz anlamına geliyor. Sigara ve alkol tüketimi ya da fazla kilolu olmak riskleri artırırken bu faktörleri engellemek %30-50 oranında kanserin önüne geçmektedir. 

Sizde bu çevresel faktörlere dikkat ederek, genetik olarak yatkınlığınız varsa düzenli tarama yaptırarak ya da yatkınlığınız olmasa dahi kontrollerinizi aksatmayarak kanserin önüne geçebilirsiniz. 
Unutmayın ki erken tanı hayat kurtarır. 

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası olarak sağlıklı günler dileriz.